söndag 13 januari 2013

Rasism ska inte stoppas av hat, rasism ska stoppas av kärlek!

Hur får man ner väljarstödet för SD? Hur får man rent utav ut dem ur riksdagen?
När inte ens partitoppars järnrörsbärsärk och fyllefantasier får väljarna att tänka om kan man ju fundera.

Men jag tror lösningen är i grunden ganska "enkel". Det är en lång och komplicerad process och hur man kommer dit är inte helt glasklart för någon, även om vissa har bättre idéer än andra, men i grunden enkel.

Man kommer ingen vart, eller i alla fall inte så långt, med att föreläsa om att SD är rasister. Man ska självfallet inte tysta ner det eller ignorera det. Varenda strimma av rasism som dyker upp ska belysas och bemötas. Men det finns ingen SD-väljare som kommer tänka: "Va? Är SD rasister, nä nu får jag rösta på något annat." Tyngdpunkten bör inte ligga på antirasism. Varje gång rasismens fula tryne visar sig, ska det självklart bemötas, men det är inte så man i slutändan kommer vinna.

Så vad är då den enkla lösningen?
Människor behöver tro och lita på framtiden. Arbetslösheten MÅSTE ner. Att känna sig behövd, att ha ekonomisk trygghet, sysselsättning.
Människor ska känna sig trygga i samhället, de ska veta att om de blir arbetslösa, sjuka eller den dagen de blir gamla så kommer inte allt att falla. Då ska det finnas stabila skyddsnät som fångar upp och på ett värdigt och bra sätt får dem tillbaka i arbete (när de är friska inte när X antal dagar passerat!).
De ska känna trygghet i att deras barn har det bra på dagis och att det fungerar på ett flexibelt sätt så att du kan få barnomsorg även om du arbetar annat än kontorstid.
Våra unga ska få en bra utbildning så att de i sin tur har bra förutsättningar på arbetsmarknaden. Skolan ska ge alla samma möjligheter. Skolan ska vara fri från mobbning och utanförskap.

I takt med att människors trygghet ökar, minskar missnöje och med det stödet för SD. SD kommer tyna bort till en liten kärna bittra rasister som desperat spyr ur sig floskel efter floskel.

Se så enkelt det var? Problemet är bara att dagens regering förefaller helt oförmögen (ovillig?) att spotta sig i näven och ta tag i sakerna.
Man slår sönder alla former av skyddsnät och omsorg, ökar otryggheten och ställer människor mot människor.

Det är tillsammans vi bygger ett samhälle med öppenhet, kärlek och respekt för varandra.
Kanske måste vi vänta till 2014 innan det blir verkstad av saker och ting.
Men visst är det enkelt?

1 kommentar: