tisdag 15 januari 2013

Kunder är vi allihopa - eller?

Sitter och läser på VFs webbsida artikeln om LOV. I Munkfors har vi inte tagit det slutliga beslutet än, men en enig socialnämnd föreslog kommunfullmäktige att säga nej till LOV.

Men det var inte det jag hade tänkt skriva om nu, utan detta:

I artikeln finns små korta citat från flera socialnämndsordföranden i Värmland. Både Marléne (M, Karlstad) och Gunilla (C, Sunne) omnämner de äldre som kunder.
Det här är inget som är speciellt för Marléne och Gunilla, det finns många politiker som gör det, säkerligen även Socialdemokrater (även om jag hoppas det inte är så).

Men vad är en kund? Det är klart att de äldre i det här fallet behöver en tjänst utförd, betalar för den på ett eller annat sätt, och så vidare.
Men för mig är en kund en person (eller företag, eller förening, eller.... ) någon man vill tjäna pengar på. Man vill mjölka ur dem så mycket kosing som det är möjligt, varför skulle annars ICA trycka platsen runt kassorna fulla av godis för?
Kunder är något som företag vill, försöker och ska tjäna pengar på.

Så vill jag inte se på människor.

Människor som behöver vård, omsorg, hjälp, är inte kunder. De är medborgare, brukare, kalla dem vad ni vill, men inte kunder.

Om en ambulans kommer fram till en hemsk bilolycka är väl inte första frågan "Jahapp, var är kunderna?".

Om det är någon som är kund när det gäller LOV så är det väl kommunen, som beställer tjänsten av företagen.

När man börjar se människor i behov av vård som kunder, då är man ute på tunn is.

http://www.vf.se/nyheter/allman/har-finns-lagen-om-valfrihet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar