tisdag 25 december 2012

Vinster i välfärden 1


Skola, vård och omsorg i Sverige, bekostas via skatter. Skatter är pengar som vi som medborgare betalar in till staten. En del av den välförtjänta lön som vi tjänat genom, i de flesta fall, hårt arbete.
Det är pengar vi betalar för att den service vi förväntar oss att samhället ska tillhandahålla, ska fungera.

De här pengarna betalar vi in med förtroende om att staten använder pengarna till det de är ämnade till. Om stora summor av våra skattepengar tillåts gå till riskkapitalbolag i skatteparadis, tillåter vi de pengar som du och jag, i förtroende och i solidaritetens namn, betalat till staten inte används till det de var tänkta till.

För min egen del blir frågan om privata bolag inom omsorg svår då det för mig känns väldigt fel att tjäna pengar på andra människor. Vilket, om man ska hårddra det hela, är precis vad dessa företag gör.
Men det tänker jag återkomma till vid ett senare tillfälle.

"Det viktigaste är inte vinst eller inte, det är kvalitén" bölar högerpiskan. 
Visst, det är klart prio ett är att de som behöver vård och omsorg får den och att den är av god kvalité, men om det efter fullgjort uppdrag alltså finns pengar över. Ja men det måste väl innebära att det går att tillhandahålla vård och omsorg till en ännu högre kvalité?Med andra ord, när företaget (i det här fallet) gett sin vård och omsorg med högsta möjliga kvalité, så borde det inte finnas en enda krona kvar. 

Om det nu skulle göra det ändå kan man väl använda de pengarna till att hyra en film åt de sjuka eller äldre?

Skulle det nu mot all förmodan ändå finnas slantar kvar. Ja då borde de gå tillbaka till samhället och återinvesteras på något håll där man behöver dem bättre för att uppnå fullgod kvalité, eller för att hyra film.

Huvudbry 1.
Men Eric, vem skulle vilja starta ett företag om man inte fick tjäna pengar på det?
Det är väl klart att den som grundar ett företag får plocka ut lön som alla andra som jobbar i företaget. Om man brinner för att hjälpa andra kan det viktigaste inte vara att ha en stor hög pengar nedgrävda på någon söderhavs-ö?
Om så är fallet har jag svårt att sörja över att det skulle bli färre privata aktörer inom vård-omsorg.

Huvudbry 2.
Men Eric, vad händer med valfriheten?
Valfriheten i det här fallet är en taktiskt konstruktion av högern och till största delen bara ett villospår, ett fint ord för att locka väljare. Men det kommer jag återkomma till i ett blogginlägg ganska snart.

Slutsats i del 1
Skattepengar är medborgarnas pengar, de ska användas med respekt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar