torsdag 20 december 2012

Vad är traditioner?

Senaste tiden har horder av sd-sympatisörer spridit den hemska nyheten att våra traditioner förstörs. Något som vi naturligtvis ska beskylla invandrarna för.

Det här är givetvis rent trams och man kan inte låta bli att dra på smilbanden när man läser ett nytt vidarelänkat inlägg på exempelvis facebook som ondgör sig över detta ämne.
Nu menar jag inte att alla som länkar vidare liknande saker är sd-sympatisörer. Jag tror oftast det handlar om att man läser lite snabbt och tänker "nej men det här verkar ju förskräckligt" och så känner man att man måste dela med sig av denna upplysta rappakalja.

Men till saken. Att våra traditioner skulle förstöras? En tradition är ingen bestämd evig tingest. Traditioner utvecklas i takt med att människorna och samhället utvecklas. Det är så det SKA gå till.
Vi har t.ex. insett att det inte är så genomtänkt att blota/offra djur och människor till gudarna var nionde år för att få en bättre skörd.

"Traditioner betecknar även vardagliga normer, liksom gamla sedvänjor, som återupprepas i en sluten gemenskap eller i ett öppet samhälle. Dessa värderingar förs vidare genom släktleden och samhällsskikten. De flesta traditioner har en tendens att med tiden förändras, som en följd av att nya kunskaper och insikter tillfogas. En blandning sker ständigt mellan gamla och nya idéer, kontentan som återstår bildar nya traditioner."
- Saxat från Wikipedia (jag vet, men det var förbaskat bra uttryckt)

Så att Disney beslutat sig för att klippa bort en del nidbilder ur Kalles jul, kanske bara en fullt normal utveckling som en följd av att nya kunskaper och insikter tillfogas?

Och om man nu ska vara ärlig, hur många av oss dansar ens runt granen längre på jul? Hur många under 30 har ens hört talas om julbocken (och jag menar inte eldbollen i Gävle)? Hur många sitter nyvakna i kyrkan tidigt på juldagsmorgonen? Ja hur många går ens till kyrkan varje söndag?

Samhället utvecklas och traditionerna med det, och det är bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar