torsdag 15 maj 2014

En sjukvårdspartist, en centerpartist och så Bellman

Idag fick jag göra mitt första inhopp som ersättare i Landstingsfullmäktige. Och jag tror jag hamnade på rätt möte om det var spänning man var ute efter.

Först av allt vill jag tacka mina partikamrater som visade en vilsen ersättare till rätta och fick mig att känna mig välkommen.

Dagens fullmäktige var ett extrainsatt möte för att M+C+SiV+Fp+Kd+Mp (andningspaus) skulle kunna driva igenom sina framstressade populistiska förslag innan valet.
De två förslagen är alltså mellanvårdsplatser (kostnad 50 milj.) och en ambulanshelikopter (kostnad 35 milj.)

Mellanvårdsplatser
För att vara krass handlar det här förslaget om två landstingsråd, ett från Kristinehamn (C) och ett från Säffle (SiV), som känner att de ligger dåligt till inför valet och därför till varje pris driva igenom ett direkt svindyrt förslag om att öppna mellanvårdsplatser i, gissa var? Just det, i Säffle och Kristinehamn.

Varför är det här så galet då?

1. Låt oss titta på situationen för oss i Munkfors. Vi får en äldre medborgare som blir inlagd för vård på sjukhuset i Torsby. När sedan landsringet är färdigt med den akuta vården så ska alltså hen transporteras ner till Säffle eller Kristinehamn innan hen är färdigbehandlad och får komma hem till Munkfors igen.
Vårdtagaren ska alltså flyttas runt hela Värmland. Hur är det att se till den enskildes bästa?! Det är knappast ens något en relativt ung och stark människa mår bra av, än mindre en äldre demenssjuk person.

2. I dagsläget har man stängt flera vårdplatser på sjukhusen i Arvika och Torsby. Varför det? För att man inte har personal nog för att ha dem öppna! Borde då inte prioriteten ligga på att rekrytera personal för att kunna öppna upp redan befintliga vårdplatser istället för att lova att bygga om och öppna helt andra vårdplatser. Hur ska man ha personal till dem?

3. Kommunerna vill inte ha de här mellanvårdplatserna. Att det finns behov av fler vårdplatser och att många kommuner har svårt att hitta platser till medicinskt färdigbehandlade är ingen hemlighet. Men trots det så ser vi ingen kommun stå uppe på barrikaderna och kämpa för att få till de här mellanvårdplatserna. Man vill ha andra lösningar för värmlänningarnas bästa. Återigen förefaller det vara en tämligen ensam centerpartist i Kristinehamn och en tämligen ensam sjukvårdspartist i Säffle som vädrar valförlust i september och nu vill kunna hota med att "om S vinner valet så kommer de här mellanvårdsplatserna i våra kommuner att försvinna". Skrämseltaktik verkar ju vara det enda de har kvar.

Ambulanshelikopter
Visst, en ambulanshelikopter är ingen dålig sak, självklart inte. Men får det kosta vad det kosta vill. Och får det kosta vad som helst när det finns mer trängande behov i Landstingets idag redan existrande verksamhet.

Varför är det här så galet då?

Vägambulanser
Jag är övertygad om att det skulle vara mer ekonomiskt fördelaktigt (räddade liv per krona, om ni så vill) att satsa på fler vägambulanser och se till att de har bra täckning över hela länet. En ambulanshelikopter kan aldrig ersätta vägambulanser. Åtminstone inte i Värmland. Det är ändå alltid en ambulans som är först på plats, och som sen kallar in en helikopter för transport till ett sjukhus.

BUP
Det behövs ett rejält krafttag mot ungdomars psykiska ohälsa i länet och idag fungerar barn- och ungdomspsykiatrin rent ut sagt dåligt. Det saknas psykologer och väntetiderna är långa. BUP i Värmland är tredje sämst i landet när det kommer till väntetider.

Skog
Har ni sett Värmland? Så gott som hela länet är täckt av skog. Där en helikopter skulle göra mest nytta kan den inte användas. Är det då tänkt att helikoptern endast ska fungera som transport mellan Karlstad - Örebro/Uppsala? Eller är det tänkt att vi ska göra som amerikanarna under kriget i Vietnam och avlöva(-barra) hela Värmland?

50 miljoner + 35 miljoner. Var tar man de pengarna i från? Från BUP? Från sjukhusen som redan har svårt att hitta personal? Äh, det löser kanske bara vi lägger ut allt på entrepenad.

Det är frustrerande att sitta i opposition när man ser hur politiker leker med flera miljoner av skattebetalarnas pengar som en del av sin valtaktik.
Men det måste vara ännu mer frustrerande som skattebetalare att veta att man röstat på dessa partier i landstinget.
Lyckligvis är det val i höst!

1 kommentar:

  1. 2,5 år tog det för oss från inskrivning till diagnos för vår son. Så ja, tänker man på den hjälpen man kunnat få tidigare är det skamligt. Det är barn med svårigheter o deras familjer som åker dit. Men köp en helikopter istället, de är ju coola...

    SvaraRadera